Utbildning
 


Bildhuggeri, grundkurs steg I och II
Här får du möjligheter att lära dig grunderna genom att skära enkla skärtag i sju olika träslag och därigenom få kännedom om olika träslags hårdhet och fiberriktning. Du bygger upp din verktygsvana och lär dig skära både från vänster och höger, sk hopskärning.

Vi gör skärövningar i enkla, i förväg av Bengt-Erik utsågade och förberedda ornament med successivt ökande svårighetsgrad.
 
Träakademin Kramfors

Du får fortsätta med huggövningar med bildhuggarjärn och klubba för att skära enkla och traditionella blommor, bokstäver och reliefer.

Avslutningsvis provar du på listverk, dekorer, dubbel bandfläta, kulor, bladram och fritt skärande.
Nu har du grunderna att själv fortsätta med ditt nyvunna intresse!

Verktyg för de olika ändamålen tillhandahålles på samtliga kurser. Väl slipade, trimmade och eggande vassa.



Karvsnitt
Med två enkla verktyg, karvsnittskniv och liten getfot, lär du dig att göra nedstick och skära fasetter. Det gör vi genom att först börja med fyrkantiga mönster och sedan cirkelformade.

Vi använder passare och linjal men gör också övningar på frihand och egna kompositioner samt olika mönster till fritt skärande. Successivt ökande svårighetsgrad, till exempel genombrutet karvsnitt.

Vi går också igenom ytbehandling med färgpigment och linoljefärg.
 


Täljda gummor och gubbar
Med utsågat material får du grunderna i att skära figurer i trä, ansikten, kroppshållning, kläder osv. Därefter ytbehandling.
En aptitretare för att fortsätta på egen hand.

Ingen av ovan stående kurser kräver förkunskaper!

Kurserna bedriver jag i egen verkstad eller var helst det finns bord/ hyvelbänk och lite utrymme.
 

En del av kurserna anordnas av Hemslöjds förening och Ersboda Slöjdförening i Umeå.

För närvarande bedriver jag årliga utbildningar veckovis på Vindelns Folkhögskola, Träakademin i Kramfors och på Älvsbyns Folkhögskola. Tveka inte… -tag kontakt!